„Śniadanie daje moc” 08.11.2016
Już tradycyjnie w listopadzie obchodzimy w naszej szkole „Dzień Zdrowego Śniadania” poprzez uczestnictwo w ogólnopolskim programie pt.: „Śniadanie Daje Moc”.
Celem programu jest przede wszystkim zwiększenie świadomości na temat zasad prawidłowego odżywiania dzieci, w tym roli śniadania jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia, a także przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci poprzez edukację i promocję prawidłowego żywienia.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy – dzień! Dlatego w naszej szkole przywiązujemy dużą wagę do zdrowego i racjonalnego odżywiania się dzieci każdego dnia.
Obchody „Dnia Zdrowego Śniadania” są dla nas bardzo ważne i stanowią jeden z wielu działań edukacyjno – wychowawczych podejmowanych w ciągu roku. Wśród nich należy wymienić udział szkoły w programach żywieniowych: „Owoce w szkole”, „Szklanka mleka”, czy też realizacja programów edukacyjnych takich jak: „Edukacja prozdrowotna”, „Trzymaj formę”, „Znajdź właściwe rozwiązanie”, jak również bieżąca diagnoza potrzeb żywieniowych dzieci w wieku szkolnym.
Realizacja tych celów możliwa jest dzięki stałej współpracy z rodzicami oraz takimi instytucjami jak: MGOPS, Agencja Rynku Rolnego, Bank Żywności, SANEPID, CPiPZ w Wieliczce.
DLACZEGO WARTO ROZMAWIAĆ Z DZIEĆMI O ZDROWYM ŚNIADANIU – ?
* W blisko 40% klas w polskich szkołach są dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania.
* 130 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce cierpi z powodu niedożywienia.
* 220 tys. dzieci szkół podstawowych nie odżywia się w sposób niezbędny dla ich prawidłowego rozwoju (np. wychodzą z domu bez śniadania, nie jedzą codziennie obiadu).
* „Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem” – jedna z 12 zasad prawidłowego żywienia dzieci (W. Klemarczyk – członek zespołu medyczno – żywieniowego.
Zakład żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie).
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA
Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
Mleko, jogurt i sery to podpora mocnych kości.
Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
Pamiętaj o kaszach, jedz chleb – nie bułki.
Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony.
Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
Posiłek obiadowy to zapas sił na aktywne popołudnie.
Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
Dobrą wodą gaś pragnienie.
Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.
Na koniec pragnę zwrócić uwagę, że październik to miesiąc, w którym obchodzone są dwa święta – „Światowy Dzień Walki z Nadwagą” oraz „Międzynarodowy Dzień Żywności”. Paradoksalnie, obchody tych świąt są przykładem na różnorodność problemów z jakimi boryka się współczesność. Z jednej strony, przez niezdrowe odżywianie ludzie cierpią na choroby związane z otyłością, z drugiej marnują żywność wyrzucając nadmiar jedzenia, a wszystko to dzieje się w sytuacji gdy na świecie są miejsca, w których ludzie umierają z głodu.
Przeprowadzane badania nie napawają optymizmem ponieważ wskazują między innymi na to, że:
– problem otyłości dotyczy w pierwszej kolejności młodzieży i dzieci (polskie dzieci są niestety pod tym względem w światowej czołówce),
– co piąta kobieta cierpi na nadwagę,
– 60% ludzi w średnim wieku posiada nadwagę.
OTYŁOŚĆ – PLAGA XXI WIEKU !