zdrowe odżywianie

W naszej szkole przywiązujemy dużą wagę do zdrowego i racjonalnego odżywiania się dzieci. Dlatego też, każdego roku podejmujemy szereg działań edukacyjno – wychowawczych mających na celu utrwalanie wśród nich prawidłowych nawyków żywieniowych. Służy temu   udział szkoły w dwóch programach: „Owoce w szkole” i „Szklanka mleka”.

Realizacja ich jest możliwa dzięki stałej współpracy z rodzicami oraz Agencją Rynku Rolnego i Bankiem Żywności.

W programie „Owoce w szkole” nasza szkoła uczestniczy od roku szkolnego 2009/10. Został on powołany do życia jako jeden z priorytetowych działań Komisji Europejskiej zmierzających do poprawy stanu zdrowia i sposobu odżywiania. Program ma zachęcić dzieci do spożywania większej ilości owoców i warzyw, a tym samym przyczynić się do ukształtowania dobrych nawyków żywieniowych, które będą utrzymywały się również w późniejszych latach życia.

W Unii Europejskiej ma nadwagę około 22 mln dzieci, a ponad 5 mln z nich cierpi na otyłość. Według przewidywań, liczba ta każdego roku będzie rosnąć o kolejne 400 tys. dzieci. Eksperci są zgodni, że poprawa sposobu odżywiania może odegrać ważną rolę w zwalczaniu tego problemu, w szczególności w zmniejszaniu odsetka osób otyłych oraz redukcji ryzyka poważnych problemów zdrowotnych w późniejszym etapie życia.

 Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Decyduje  również o zdrowiu człowieka. Prawidłowe odżywianie uważa się obecnie za jeden z najważniejszych czynników warunkujących stan zdrowia człowieka, a coraz więcej chorób trapiących ludzi ma ścisły związek z odżywianiem. Tak dziś rozpowszechnione choroby jak otyłość, nadciśnienie, miażdżyca, wiele chorób serca – są w znacznym stopniu spowodowane niewłaściwym odżywianiem.

 Dekalog zdrowego odżywiania

  1. Jedz regularnie 3 posiłki dziennie, w tym koniecznie śniadanie.
  2. Dbaj o urozmaicenie diety.
  3. Jedz produkty zbożowe w każdym posiłku.
  4. Używaj tłuszczów roślinnych, ogranicz ilość spożywanego tłuszczu zwierzęcego.
  5. Jedz warzywa i owoce 5 razy dziennie.
  6. Jedz więcej ryb i roślin strączkowych.
  7. Pij mleko chude i niskotłuszczowe produkty nabiałowe.
  8. Czerwone mięso i jego przetwory jedz w umiarkowanych ilościach.
  9. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru, słodyczy.
  10. Dużo pij, szczególnie wody. Staraj się pić 6-8 szklanek wody dziennie.

 W bieżącym roku szkolnym nowością jest to, że w programie mogą również uczestniczyć dzieci z oddziałów zerowych ( do tej pory były to tylko dzieci kl. I – III).

Od października wszystkie chętne dzieci będą mogły spożywać świeże owoce i warzywa.

W bieżącym roku szkolnym kolejny raz nasza szkoła będzie uczestniczyć w programie            „ Mleko dla szkół”. Od października wszystkie chętne dzieci będą mogły codziennie pić kartonik mleka białego lub smakowego.

Gorąco zachęcam wszystkich rodziców do udziału ich dzieci w programie ( klasy „0” – VI).

 Uczestnicząc w programie staramy się uczyć nasze dzieci, że picie mleka to dobra inwestycja w siebie nie tylko teraz, ale i na przyszłość. Dlaczego tak jest?

Otóż mleko jest podstawowym źródłem przyswajalnego białka, zawierającego 7 podstawowych aminokwasów, których ustrój nie może sobie syntetyzować, a które dostarczane z białka pozwalają właściwie rozwijać się ośrodkowemu układowi nerwowemu, układowi mięśniowemu i przede wszystkim kostnemu. Ale poza białkiem, mleko zawiera również wapń i fosfor. A wapń to przecież pierwiastek będący tzw. „osią życia”. Wokół wapnia toczą się wszystkie procesy rozwojowe – wzrastanie i dojrzewanie. Brak dostępu dzieci do mleka oznacza zubożenie dostarczania wapnia dla ich rozwoju. A przecież chodzi o to, żeby do organizmu dzieci był dostarczony wapń z naturalnych produktów, bez konieczności uzupełniania go tabletkami.

Niedobór wapnia w organiźmie wpływa na słabszą podporę ustrojowo-mechaniczną jaką jest układ kostno – stawowo – mięśniowy. Istnieje wówczas ryzyko adynamii mięśniowej, zmniejsza się sprawność fizyczna, występują zmiany próchnicze, czy też różne problemy związane z metabolizmem komórkowym. Czyli brak dostarczania wapnia równa się osteoporozie, osteopenii, próchnicy, zmianom w ośrodkowym układzie nerwowym związanym z tym, że pojemność intelektualna, zdolność uczenia się, wchłaniania nowych informacji jest mniejsza.

Udowodniono, że wypicie 2 szklanek mleka to przyswojenie przez ustrój właściwie wchłanianego, dobrze przyswajalnego wapnia w ilości 60 – 70% dziennego zapotrzebowania. Inwestujemy więc w siebie i nasze dzieci spożywając 2 plasterki sera, 2 szklanki mleka, a resztę możemy uzupełnić z innego źródła.

Picie mleka przez dzieci w szkole uczy je prawidłowych nawyków żywieniowych, zapewniając jednocześnie regularne spożywanie wartościowych produktów od najmłodszych lat.

 W bieżącym roku szkolnym koszt kartonika mleka smakowego wynosi 22 grosze, natomiast mleko białe jest bezpłatne.

 

 

Dodaj komentarz