Śniadanie daje moc

Już tradycyjnie w listopadzie obchodzimy w naszej szkole „Dzień Zdrowego Śniadania” poprzez uczestnictwo w ogólnopolskim programie pt.: „Śniadanie Daje Moc”.

Celem programu jest przede wszystkim zwiększenie świadomości na temat zasad prawidłowego odżywiania dzieci, w tym roli śniadania jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia, a także przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci  poprzez edukację i promocję prawidłowego żywienia.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy – dzień! Dlatego       w naszej szkole przywiązujemy dużą wagę do zdrowego i racjonalnego odżywiania się dzieci każdego dnia.

Obchody „Dnia Zdrowego Śniadania” są dla nas bardzo ważne i stanowią jeden z wielu działań edukacyjno – wychowawczych podejmowanych w ciągu roku. Wśród nich należy wymienić udział szkoły w programach żywieniowych: „Owoce w szkole”, „Szklanka mleka”, czy też realizacja programów edukacyjnych takich jak: „Edukacja prozdrowotna”, „Trzymaj formę”, „Znajdź właściwe rozwiązanie”, jak również bieżąca diagnoza potrzeb żywieniowych dzieci w wieku szkolnym.

Realizacja tych celów możliwa jest dzięki stałej współpracy z rodzicami oraz takimi instytucjami jak: MGOPS, Agencja Rynku Rolnego, Bank Żywności, SANEPID, CPiPZ w Wieliczce.

 

DLACZEGO WARTO ROZMAWIAĆ Z DZIEĆMI O ZDROWYM ŚNIADANIU  ?

* W blisko 40% klas w polskich szkołach są dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania.
* 130 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce cierpi z powodu niedożywienia.

* 220 tys. dzieci szkół podstawowych nie odżywia się w sposób niezbędny dla ich prawidłowego rozwoju (np. wychodzą z domu bez śniadania, nie jedzą codziennie obiadu).

* „Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem” – jedna z 12 zasad prawidłowego żywienia dzieci ( W. Klemarczyk – członek zespołu medyczno – żywieniowego. Zakład żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie).

ZASADY PRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA

 

  1. 1.                  Zawsze myj ręce przed posiłkiem.

 

  1. 2.                  Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.

 

  1. 3.                  Jedz o stałych porach i nie spiesz się.

 

  1. 4.                  Mleko, jogurt i sery to podpora mocnych kości.

 

  1. 5.                  Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.

 

  1. 6.                  Pamiętaj o kaszach, jedz chleb – nie bułki.

 

  1. 7.                  Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony.

 

  1. 8.                  Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.

 

  1. 9.                  Posiłek obiadowy to zapas sił na aktywne popołudnie.

 

  1. 10.              Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.

 

  1. 11.              Dobrą wodą gaś pragnienie.

 

  1. 12.              Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.

 

 

Na koniec pragnę zwrócić uwagę, że w październiku obchodzone były dwa święta – „Światowy Dzień Walki z Nadwagą” oraz „Międzynarodowy Dzień Żywności”. Paradoksalnie, obchody tych świąt są przykładem na różnorodność problemów z jakimi boryka się współczesność. Z jednej strony, przez niezdrowe odżywianie ludzie cierpią na choroby związane z otyłością, z drugiej marnują żywność wyrzucając nadmiar jedzenia, a wszystko to dzieje się w sytuacji gdy na świecie są miejsca, w których ludzie umierają z głodu.

 

Przeprowadzane badania nie napawają optymizmem ponieważ wskazują między innymi na to, że:

–                    problem otyłości dotyczy w pierwszej kolejności młodzieży i dzieci (polskie dzieci są niestety pod tym względem w światowej czołówce),

–                    co piąta kobieta cierpi na nadwagę,

–                    60% ludzi w średnim wieku posiada nadwagę.

 

OTYŁOŚĆ – PLAGA   XXI WIEKU !

no images were found

Dodaj komentarz

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status