W naszej szkole przywiązujemy dużą wagę do zdrowego i racjonalnego odżywiania się dzieci. Dlatego też każdego roku podejmujemy szereg działań edukacyjno – wychowawczych mających na celu utrwalanie wśród nich prawidłowych nawyków żywieniowych. Służy temu również udział szkoły w dwóch programach: „Owoce w szkole” i „Szklanka mleka”.
Realizacja ich jest możliwa dzięki stałej współpracy z rodzicami oraz Agencją Rynku Rolnego i Bankiem Żywności.
W programie „Owoce w szkole” nasza szkoła uczestniczy od roku szkolnego 2009/10. Został on powołany do życia jako jeden z priorytetowych działań Komisji Europejskiej zmierzających do poprawy stanu zdrowia i sposobu odżywiania. Program ma zachęcić dzieci do spożywania większej ilości owoców i warzyw, a tym samym przyczynić się do ukształtowania dobrych nawyków żywieniowych, które będą utrzymywały się również w późniejszych latach życia.
W Unii Europejskiej ma nadwagę około 22 mln dzieci, a ponad 5 min z nich cierpi na otyłość. Według przewidywań, liczba ta każdego roku będzie rosnąć o kolejne 400 tys. dzieci. Eksperci są zgodni, że poprawa sposobu odżywiania może odegrać ważną rolę w zwalczaniu tego problemu, w szczególności w zmniejszaniu odsetka osób otyłych oraz redukcji ryzyka poważnych problemów zdrowotnych w późniejszym etapie życia.
Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Decyduje zarówno o jego utrzymaniu, jak również o zdrowiu człowieka. Prawidłowe odżywianie uważa się obecnie za jeden z najważniejszych czynników warunkujących stan zdrowia człowieka, a coraz więcej chorób trapiących ludzi ma ścisły związek z odżywianiem. Tak dziś rozpowszechnione choroby jak otyłość, nadciśnienie, miażdżyca, wiele chorób serca są w znacznym stopniu spowodowane niewłaściwym odżywianiem.
Dekalog zdrowego odżywiania
- Jedz regularnie 3 posiłki dziennie, w tym koniecznie śniadanie.
- Dbaj o urozmaicenie diety.
- Jedz produkty zbożowe w każdym posiłku.
- Używaj tłuszczów roślinnych, ogranicz ilość spożywanego tłuszczu zwierzęcego.
- Jedz warzywa i owoce 5 razy dziennie.
- Jedz więcej ryb i roślin strączkowych.
- Pij mleko chude i niskotłuszczowe produkty nabiałowe.
- Czerwone mięso i jego przetwory jedz w umiarkowanych ilościach.
- Zachowaj umiar w jedzeniu cukru, słodyczy.
- Dużo pij, szczególnie wody. Staraj się pić 6-8 szklanek wody dziennie.