Owoce w szkole

W naszej szkole przywiązujemy dużą wagę do zdrowego i racjonalnego odżywiania się dzieci. Dlatego też każdego roku podejmujemy szereg działań edukacyjno – wychowawczych mających na celu utrwalanie wśród nich prawidłowych nawyków żywieniowych. Służy temu również udział szkoły w dwóch programach: „Owoce w szkole” i „Szklanka mleka”.

Realizacja ich jest możliwa dzięki stałej współpracy z rodzicami oraz Agencją Rynku Rolnego i Bankiem Żywności.

W programie „Owoce w szkole” nasza szkoła uczestniczy od roku szkolnego 2009/10. Został on powołany do życia jako jeden z priorytetowych działań Komisji Europejskiej zmierzających do poprawy stanu zdrowia i sposobu odżywiania. Program ma zachęcić dzieci do spożywania większej ilości owoców i warzyw, a tym samym przyczynić się do ukształtowania dobrych nawyków żywieniowych, które będą utrzymywały się również w późniejszych latach życia.

W Unii Europejskiej ma nadwagę około 22 mln dzieci, a ponad 5 min z nich cierpi na otyłość. Według przewidywań, liczba ta każdego roku będzie rosnąć o kolejne 400 tys. dzieci. Eksperci są zgodni, że poprawa sposobu odżywiania może odegrać ważną rolę w zwalczaniu tego problemu, w szczególności w zmniejszaniu odsetka osób otyłych oraz redukcji ryzyka poważnych problemów zdrowotnych w późniejszym etapie życia.

Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Decyduje zarówno o jego utrzymaniu, jak również o zdrowiu człowieka. Prawidłowe odżywianie uważa się obecnie za jeden z najważniejszych czynników warunkujących stan zdrowia człowieka, a coraz więcej chorób trapiących ludzi ma ścisły związek z odżywianiem. Tak dziś rozpowszechnione choroby jak otyłość, nadciśnienie, miażdżyca, wiele chorób serca są w znacznym stopniu spowodowane niewłaściwym odżywianiem.

 Dekalog zdrowego odżywiania

  1. Jedz regularnie 3 posiłki dziennie, w tym koniecznie śniadanie.
  2. Dbaj o urozmaicenie diety.
  3. Jedz produkty zbożowe w każdym posiłku.
  4. Używaj tłuszczów roślinnych, ogranicz ilość spożywanego tłuszczu zwierzęcego.
  5. Jedz warzywa i owoce 5 razy dziennie.
  6. Jedz więcej ryb i roślin strączkowych.
  7. Pij mleko chude i niskotłuszczowe produkty nabiałowe.
  8. Czerwone mięso i jego przetwory jedz w umiarkowanych ilościach.
  9. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru, słodyczy.
  10. Dużo pij, szczególnie wody. Staraj się pić 6-8 szklanek wody dziennie.

Dodaj komentarz

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status